Osoby z nietolerancją laktozy powinny upewnić się, że biorą w wystarczającej ilości wapnia, nawet jeśli produkty mleczne nie są uwzględnione. Wiele produktów spożywczych może dostarczyć wapń i inne składniki odżywcze, organizm potrzebuje, nawet jeśli spożycie mleka i przetworów mlecznych jest ograniczona. Wapń jest potrzebny do wzrostu i naprawy kości przez całe życie, a w latach średnich i później, niedobór wapnia może doprowadzić do cienkich, kruchych kości, które mogą łatwo pęknąć. Nazywa się to osteoporoza. Wielu nie-mleczne produkty spożywcze są bogate w wapń, w tym ciemnozielonych warzywach, takich jak brokuły, łosoś i sardynki. Wiele osób z nietolerancją laktozy mogą tolerować jogurt. Może to być dobre źródło wapnia dla wielu osób nietolerancja laktozy. Laktozy mleko jest świetnym sposobem na wapń bez dyskomfortu, które mogą pochodzić z laktozy.
Nietolerancja laktozy jest często niezrozumianą chorobą. To więcej niż tylko niedogodność i uważany jest za niedobór. Nietolerancja laktozy to niezdolność do trawienia pokarmów zawierających laktozę, ponieważ organizm nie wytwarza wystarczającej ilości enzymu laktazy. Jest to zazwyczaj na całe życie, ale może być także rezultatem infekcji. Nietolerancja laktozy nie jest chorobą zagrażającą życiu, ale może stanowić problem, zaburzenia przepływu codziennego. Jeśli uważasz, że możesz być z nietolerancją laktozy powinny skontaktować się z lekarzem w diagnostyce i leczeniu.
Comments
Post a Comment